Dinler Savaş Sebebi midir?
Soru: Tarihte birçok savaşın dinler yüzünden çıktığı söyleniyor. Dinler savaş sebebi midir?
Cevap: Ateistlerin sık propagandalarından biri de dinlerin sürekli savaşlara sebep olması ve birçok insanın ölümünde rol oynamasıdır. Bu yüzden de onlara göre din hayatımızdan çıkarılması gereken bir unsurdur.
Peki bir şeyin savaş sebebi olması o şeyi kötü veya değersiz mi yapmaktadır? Mesela eve giren hırsız ile kavga etmek haksız bir davranış mıdır? Veya zulme uğramış bir şahsı müdafaa ederken zalim ile fiili tartışmada bulunmak suç mu teşkil edecektir? Yoksa faziletli bir hareket midir? Yakın gelecekte dünyada su savaşları çıkacağı söylenmektedir. Su, savaş sebebi olacak diye bu, suyun kötü bir şey olduğunu mu gösterir?
Bununla beraber insanlık tarihindeki savaşlarda ölen kişiler toplansa, bunların karşısına sadece 1. ve 2. Dünya savaşlarında ölen insanlar konulsa, bu son iki savaşta ölen insanların sayısının çok daha fazla olduğu görülecektir. Zira resmî olmayan verilere göre 1. Dünya Savaşı’nda 17 milyon, 2. Dünya Savaşı’nda ise 65 milyon insan hayatını kaybetmiştir. Acaba insanlık tarihindeki en yüksek ölü rakamına ulaşılan bu savaşların sebebi din midir? 20. yy.da yani sekülerleşmenin en güçlü olduğu çağda insanlık tarihinin en kanlı döneminin yaşanması tesadüf müdür?
Geçtiğimiz yüzyılda insanlığa kan kusturan komünist rejim yöneticileri bu katliamları din nâmına mı yapmıştır yoksa dinsizlik nâmına mı? Çin Komünist Parti kurucusu Mao’nun katlettiği insan sayısının 50 milyondan fazla olduğu söylenmektedir. Mao’nun ise herhangi bir dini inancı olmak şöyle dursun, dinsizliği savunan bir karakterdir. Keza Sovyetler’i sanayileştirmek için tarımsal faaliyetleri yok eden Stalin yüzünden 10 milyondan fazla kişinin açlıktan ölmesinin acaba hangi din ile alakası vardır?
Alan Axelrod ve Charles Phillips ismindeki iki araştırmacının hazırladığı Encyclopedia Of Wars (Savaşlar Ansiklopedisi) ismindeki çalışmada din savaşlarının, tüm savaşlara olan oranının sadece %7, din savaşlarında ölenlerin de tüm savaşlarda ölen insanlara oranının da %2 olduğu bilgisi yer almaktadır.
Netice olarak dine bağlı savaşların -ki onlar da doğrudan dine bağlı olmayıp içinde ekonomik ve sosyal birçok başka sebep barındırmakta- oranının, din ile ilgisi olmayan harplere nispetle çok daha düşük olduğu, bununla beraber bir şey için savaşmanın o şeyi kötü yapmayacağı ortaya çıkmış olmaktadır.